Så det var planen, at jeg skulle have været en tur til Masada. Det blev desværre ikke til noget i denne omgang af forskellige grunde.

I stedet fik jeg muligheden for en tur til Jerusalem, hvor jeg tog en tur på bymuren, noget jeg havde planlagt i noget tid, men desværre ikke havde planlagt. Jeg havde andre steder i den Gamle By, som jeg gerne ville have besøgt, for at fortsætte eller afslutte nogle af mine projekter, men pga. den nuværende anspændte situation, valgte jeg bymuren i stedet.

Problemet med den manglende planlægning, er at jeg ikke var fokuseret nok. I stedet for at få nogle konkrete billeder, der kunne bruges for specifikke projekter, blev billederne i stedet lidt rodet. Med det mener jeg ikke, at billederne ikke kunne bruges eller ikke blev gode, men da jeg ikke vidste præcis hvad jeg ville, blev det mere lidt tilfældigt. 

Og så alligevel ikke. Jeg har haft en plan om at lave en artikel om bymuren eller rettere, “en tur rundt om muren”, hvor jeg laver en fototur rundt om muren. Det vil enten være i en, to eller endda tre dele, en del uden for muren, en del inden for muren og endelige en del, der fokuserer på muren i sig selv og forholdet til byen, som muren skal beskytte, med nogle sceniske billeder fra muren. En del af de billeder jeg tog derinde, kan snildt bruges til denne artikel/disse artikler.

Men det er egentlig ikke det, jeg vil tale om her. Derimod vil jeg tale om billedet, som er titelbillede for dette indlæg, samt lidt kameraudstyr.

Lad os tage det sidste først. Billedet er taget med et Nikon Z5 (kamera) og Viltrox 20mm f1.8 (objektiv). For de, der ikke er sikker på hvad det betyder, så er det blot kameramodel og serie, samt hvilken type objektiv jeg brugte, for at tage dette billede. 

Objektiver angives typisk i forhold til hvilket firma, der har lavet det, brændvidde og blænde. Her er det det kinesiske selskab Viltrox, der har lavet objektivet. Objektivet er et 20mm objektivt, hvilket gør det til et vidvinkelobjektiv, altså, det dækker en bred vinkel og har meget med i billedet. Blænden er f1.8 hvilket angiver hvor meget objektivet kan åbnes, hvilket har betydning i forhold til hvor meget lys, der lades ind, samt hvor bredt eller tyndt fokuspunktet er. Men det er egentlig ikke det essentielle her. 

Det essentielle for dette billede er det filter, som jeg brugte. K&F Concept, 82mm, kombineret neutral density (neutral tæthed) og polarizing filter. Der er mange forskellige filtre, som man kan bruge til at påvirke det billede, man forsøger at tage. Og der er mange forskellige grunde til at bruge disse filtre. 

Neutral density filtre, eller ND filtre, fungerer som en slags “solbriller” for objektivet. De gør billedet mørkere og kan fås i forskellige styrker. Nogle kan endda ændres ved at dreje på filtret, så styrken bliver enten kraftigere eller svagere. Disse filtre er rigtig gode for udendørs video, da lysforholdet ofte skifter og dette er den eneste måde at forholde sig til de skiftende lysforhold, uden at skulle til at lave ændringer, som vil gøre de forskellige optagelser forskellige. Men de kan også bruges til andre ting, f.eks, hvis man gerne vil have bevægelse ind i billedet. Ved at bruge et ND filter, kan man gøre tiden hvor lukkeren eller skodden er åben længere og derved tillade bevægelse i billedet. 

Det er dog ikke den primære effekt jeg var interesseret i, da jeg tog dette billede. Det er derimod polariseringsdelen, som var af interesse. Hvad det gør er at blokere solens stråler, når de rammer fra en bestemt vinkel. Den bedste vinkel er 90 grader og jo mere direkte imod eller bagfra solen står, jo mindre effekt har det. Det hjælper også til at fjerne refleksioner, f.eks. i vand eller i ruder, noget som ofte bruges ved fotografering af søer, åer eller andre billeder hvor vand er dominerende. Og selvfølgelig ved portrætter af folk med briller, så man undgår lysrefleksioner i brillerne.

Dette bringer mig til min stil. Når jeg tager billeder i sort og hvid, foretrækker jeg at få en mørk, næsten sort, himmel. Det kan være rigtig svært at få, uden at skulle lave en masse redigering, som kan skabe andre problemer, især i områder med stor kontrast mellem mørke og lyse objekter, noget der konsekvent vil være i disse type billeder. Men med et polariseringsfilter kan jeg gøre himlen rigtig mørk og derefter bruge farveredigering i redigeringsprocessen, så jeg får det ønskede resultat uden at skulle bruge kræfter på andre forhold. Resultatet bliver også pænere. F.eks. bliver skyerne langt mere definerede, når jeg bruger et polariseringsfilter, end hvis jeg fotograferer uden. 

Et filter er ikke dyrt, men det kan gøre en kæmpe forskel. Jeg vil altid foreslå folk, at man får fat i et filter, der kan hjælpe ens kreative udtryk. Et polariseringsfilter er altid godt, men der er så mange andre interessante filtre. 

Men hvad med dig? Hvis du holder af at fotografere, benytter du dig af filtre? Og hvis du gør, hvilke og med hvilket formål? Lad os høre i kommentarerne!