Hvis man taler om det Hellige Land, så er der givetvis én by, som man ikke kan komme udenom, uanset hvilken indgangsvinkel man tager. En by som er i centrum, næsten uanset hvilken periode og hvilket emne, man taler om, Jerusalem.

I dag står byen i centrum for konflikten mellem Israel og palæstinenserne, hvor sidstnævnte har overtaget Klippemoskéen som nationalt symbol, hvor Israel synes at forsøge at fjerne Klippemoskéen fra folks bevidsthed, for i stedet at fokusere på Davidstårnet i den modsatte ende af den Gamle By. 

For jøderne er byen stedet, hvor Templet stod og skal genopbygges, ligesom byen opfattes som den “evige hovedstad for det jødiske folk”. For de kristne er dette stedet, hvor Jesus blev korsfæstet og fuldendte sin mission som det endelige offer, så vi alle kan blive frelst igennem ham. For muslimerne er dette stedet, hvor Muhammad steg op til himlen og efterfølgende ledte alle tidligere profeter i bøn. 

Historisk er det en by, der har været omstridt i årtusinder, med en historie der går 5,000 år tilbage, hvilket gør det til en af verdens ældste byer.

I dag går Jerusalems grænser langt fra den Gamle By, der ellers opfattes som det egentlig Jerusalem, men selv den Gamle By har undergået ændringer og flyttet sig fra dens oprindelige position lidt sydligere på det bjerg-plateau, der danner fundament for byen, til den nuværende grænse formet af den ottomanske bymur, der danner ring rundt om byen. 

Gennem tiden har byen været kontrolleret af mange forskellige herskere og har været vidne til utallige krige. I dag er byens endelige status endnu ikke afklaret. Der bor jøder, kristne, muslimer og folk af andre trosretninger. Og det er ikke kun byens status som enten israelsk eller palæstinensisk, der er konflikt om, men også om byen principielt er jødisk eller muslimsk, især Tempelbjerget – eller som det kendes på arabisk, Haram al-Sharif.

Det er en by, som jeg kommer til at tale rigtig meget om, her på bloggen. Jeg vil forsøge at gøre det interessant og med masser af visuelle gengivelser, jeg vil endda forsøge mig med video-beretninger nu og da. Så hvis du vil vide mere om Jerusalem, så er dette stedet.